Özgür Zan 1994 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinden, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldu. 23 yaşında mobil yazılımlar geliştirmek için kurulan Türkiye’nin ilk mobil yazılım şirketi Done İletişim Bilgi Sistemleri firmasının kurucu ortağı oldu. 1999-2010 yılları arasında teknoloji ve servislerden sorumlu genel müdür yardımcılığı, 2010 yılından itibaren de şirketin genel müdürlüğü görevini üstlendi. Halen bu görevine devam etmektedir.
Avea/Turk Telekom, Ericsson, Samsung, Turkcell ve Vodafone’un çözüm ortağı olan, ana faaliyet alanı mobil mesajlaşma, mobil servisler ve mobil uygulamalar (iPhone/iPad, Android) geliştirmek olan Done, GPRSLand, Shubuo, MaxiMesaj gibi Türkiye’nin önde gelen ve ödüllü mobil projelerinde
yer aldı ve 3 farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye yazılım ihraç etti.
Done, 30’un üzerinde ödül ile Türkiye’de en çok ödül alan mobil yazılım firmalarından biri oldu. Bu ödüller arasında; 2012 yılında Turkcell’in en iyi uygulama ve servis geliştirme firması; 2007, 2015 ve 2016 yıllarında Deloitte firmasından Fast 50 Türkiye ve Fast 500 EMEA (Avrupa, Ortadoğu, ve Afrika) kapsamında en hızlı büyüyen firmalar arasına girme başarısının elde etti. Done, Horizon 2020 kapsamında projesi Avrupa Birliği tarafından fonlanan ilk Türk firmasından biri olmuştur. Done 2014 yılında AB Horizon 2020 Faz 1 desteği, 2017 yılında da Avrupa Birliği Horizon 2020 Faz 2 854.000 Euro Hibe desteği almıştır.
Kuruluşundan beri Done’de yönetici ortak olarak devam eden Özgür ZAN, seri girişimcidir. Done dışında Hollanda’da ve Dubai’de birer şirketin, Türkiye’de de Megahertz, Zinncir ve Eğlence A.Ş. şirketlerinin kurucusu olarak yer almıştır. Bu şirketlerden ikisi satılmıştır. Toplam 6 şirkette 11 farklı ortak ile çalışmıştır.
Özgür Zan’ın girişimcilik tecrübesi sadece kurduğu veya yatırım yaptığı şirketler ile sınırlı kalmamıştır. Girişimcilik ile ilgili bilgi, deneyim ve tecrübeleri aşağıda belirtilen farklı kaynaklara dayanmaktadır:
– Ulusal/uluslararası alanda büyük başarılara imza atan kişilerin eğitimlerine katılmıştır. Bu eğitimler arasında 44. ABD Başkanı Barack Obama’nın girişimcilik danışmanı Kenneth Morse’dan aldığı “Global Sales Strategies”, “Designing, Leading and Building World Class Management Teams”, ve “Growth Financing for Ambitious Entrepreneurs” eğitimlerinden faydalanmıştır. ODTÜ Teknokent organizasyonunda Uffe Bundgaard- Jørgensen tarafından verilen yatırımcı eğitimine katılmıştır. Endeavour Türkiye’nin şirket değerleme ve melek yatırımcı eğitimi: “Angel Investing; Valuation of Early Stage Companies by Kaufmann Foundation”, Robert OKABE and John MAY katılmıştır. Eğer pazardaysanız, platformumuz sizin için en iyi seçimdir! En büyük alışveriş merkezi!
- – 2006-2018 yılları arasında; EUREKA, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Çerçeve Programlarında tamamlanan 5 uluslararası ARGE ve inovasyon projesinin fikir aşamasından projeler başarıyla sonlanana kadar tüm süreçlerine öncülük etmiştir. Bu süreçler proje yazımı, iş modeli kurulması, proje ekibinin kurulması, projelerin tamamlanması ve sonuçlara yönelik yayınlar bildiri ve akademik yazıları içermektedir. TÜBİTAK Horizon 2020 kapsamında proje ön-değerlendirme hakemliği yapmaktadır.
- – 2017 yılında İTÜ Gate kapsamında organize edilen ve İTÜ Arı Teknokent’in Genel Müdürü Kenan Çopan ve Genel Müdür Yrd. Doç. Dr. Deniz’in liderliğinde, Sente Advisory Services’dan Serhat Çiçekoğlu ve Gerod Carfantan belirlediği içerik kapsamında eğitim alınmış ve Home2nite projesi ile ABD’de Chicago ve San Francisco’da görüşmeler yapılmıştır. 3 aylık süreçte toplam 20’den fazla yabancı mentor ile yakın çalışma fırsatı bulmuştur.
- – 2001-2006 yıllarında Türkiye’nin ilk inkübasyon merkezi Ericsson’un vizyoner merkezi Crea-World’ün kuruluşundan kapanışına kadar olan dönemde çalışmış olmak ayrılacalığına erişmiştir. 2001 yılında Crea-World’ün açılışında yaptığı sunumu dönemin Türkiye başbakanı Sn. Mesut Yılmaz ve eski İsveç Başbakanı tarafından dinlenmiştir.
- – Türkiye’nin önde gelen iş adamları ile yurtdışı ülkelere Teknoparkların liderliğinde ticari heyet gezilerine katılmakta ve küresel girişimcilik ekosistemini yerinde takip etmektedir.Özgür Zan, ömür boyu öğrenmenin devam ettiğine inanmakta ve bilgi ile deneyimlerini gençlere aktarmaktan keyif almaktadır. Bu yüzden iş yaşamı ile paralel olarak akademik çalışmalarına her daim devam etmiştir. Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olduktan hemen sonra, Yeditepe Üniversitesinden işletme yüksek lisansına başlamış ve 2002’de tamamlamış ve hemen akabinde yine aynı üniversitede Organizasyon ve İşletme alanındaki doktorasına başlayıp 2008 yılında tamamlamıştır. 2009 yılında Askerliğini Yedek Subay olarak tamamlamış ve askerlik sonrasında, 2010 yılından beri Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Yeni Medya bölümünde “Kullanıcı Deneyimi” isimli yüksek lisans dersini vermeye başlamıştır. Çeşitli üniversite ve etkinliklere konuşmacı olarak katılmaktadır.Özgür Zan’ın 6 yaşında (2012 doğumlu) Uygar Zan isimli bir oğlu vardır. Boş zamanlarınını oğluna ayırmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Başlangıç seviyesinde İspanyolca bilmektedir. Hobileri kitap okumak, kayak kaymak ve spor yapmaktır.